20080627

bakırköy


nerede: Bakırköy, Zuhurat Baba türbesi civarı.
nasıl gidilir: Taksim'den Bakırköy dolmuşuna binilir ve Bakırköy son durakta inilir. Zuhurat Baba Türbesi'nin yeri yolda karşılaşılacak ilk kişiye sorulabilir. Alınan tarif doğrultusunda türbeyi bulduktan sonra, türbe'yi sağınıza alıp yukarı doğru yürümeye başlayın. Trafik lambaları olan bir dörtyola varacaksınız. Bu dörtyol ağzında, sağınızdaki Pimapencinin önü.
neye rastlanır: Yeni pencerelere takılmayı bekleyen yeni üretilmiş pimapen çerçevelerinin önünde küçük bir bahçecik.
çevresiyle ilişkisi: Pimapencinin önüne denk düşen kalabalık dörtyol ağzında bir nefes alma, oyalanma alancığı.
kimler ordaydı: Hızla geçen arabalar, karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayalar ve dükkan sahibi.

20080626

kuzguncuk






neresi:
Kuzguncuk
nasıl gidilir: İcadiye Caddesi, 97-1'in içinde
neye rastlanır: kaykay, bisiklet, koltuk, kışlık odun-kömür, çamaşır askıları ve askıda çamaşır, birkaç kedi, balkondan balkona konuşmalar... yıl içi mimari proje atölyelerinin jüri çalışmaları.
çevresiyle olan ilişkisi: iç'e dönük hayat'ın katılımcıları az. ara'nın sokak'la ilişkisi ara'ya bakan birimlerin içinden sağlanıyor. ara'ya bakan birimlerin kullanıcıları+ziyaretçilerinin "ara"da bir kullandıkları boşluk...
kimler oradaydı: Teras'ın kullanıcısı Mert Eyiler'e yukarıdaki bilgiler ve saptamalar için teşekkürler.

20080625

üsküdar sırtları


nerede: Üsküdar sırtları,Teknik Sokak.
nasıl gidilir: Üsküdar çarşısından yukarı tırmanılır. Yaklaşık 5. veya 6. sağ sokaktan sapılarak hep sağa doğru tırmanılır.
neye rastlanır: Bir evin balkonunun önüne dizilmiş 5 kg.'lık sıvı ve katı yağ tenekelerine eklilmiş sardunyalar.
çevresiyle ilişkisi: balkonun eklemlendiği ev'in sahipleriyle yoldan geçenler arasında bir paravan.
kimler oradaydı: birkaç kedi ve birkaç kuş.

sarayburnu


neresi: Sarayburnu, deniz kıyısını oluşturan kayalıklar.
nasıl gidilir: Eminönü'nden Marmara denizi sahili yönüne doğru yürüyerek veya Sirkeci'ye trenle gidip oradan Cankurtaran durağında inip sahile doğru yürüyerek.
neye rastlanır: Kayalıkların arasında kendine özel alanlar oluşturmuş, tüm gün boyunca denize giren insanlara rastlanır. Bu kişiler kayalıkların arasına birer destek koyarak gölgelikler inşa ediyorlar, yine kayalıkların arasına toprak doldurarak çiçek dikiyorlar veya kayalıklardan çıkan parçaları üst üste koyarak küçük duvarlar inşa ederek mahrem alanlar oluşturuyorlar. Belediye bu küçük yapıları yıkıyor ama onlar yılmadan yeniden yapıyorlar.
çevresiyle olan ilişkisi: Denizle kusursuz bir ilişki ve uyum sözkonusu ama arkadan otoyol geçiyor, çünkü burası bir dolgukıyı.
kimler oradaydı: ...

anadoluhisarı


neresi: Anadoluhisarı, set üstüne çıkan merdivenler.
nasıl gidilir: Spor akademisi durağını geçtikten sonraki durak, Anadoluhisarı'nın bittiği nokta. Durağın arkasından yukarı doğru çıkan sokağa giriniz, sağdaki ilk ve ikinci merdivenler, ikincisi Setüstü sokağa bağlanır.
neye rastlanır: Beton merdivenler arasından çıkan yeşillikler, yabani otlar, az kullanılan bu merdivenleri kaplamak üzere.
çevresiyle olan ilişkisi: Çevrede pek kimse olduğu söylenemez. Bir ahşap bina ve bir duvar, çeşit çeşit böcekler, kuşlar ve kediler.
kimler oradaydı: ...

tavmergen apartmanı



neresi: Suadiye
nasıl gidilir: Bağdat Caddesi'ne paralel, sahil tarafındaki sokaklardan biri olan Ülkü Sokak'ın köşesinde.
neye rastlanır: Kentin bu yakasındaki birçok apartmanda olduğu gibi, girişin iç tarafında bulunan saksı saksı yeşillikler bir iç bahçe oluşturuyor.
çevresiyle olan ilişkisi: Komşuları bir butik ve bir bakkal. Çok sıcak havalarda, apartmanın önü serin oluyor ve önündeki merdivenlerde, birini bekliyormuş gibi yapıp oturulabiliyor.
kimler oradaydı: ...

20080602

kartal


neresi: Kartal, İBB Fidanlığı
nasıl gidilir: Kartal'a doğru sahilden giderken hemen solda.
neye rastlanır: Arkada büyük bir ağaçlık arazi, ve fidanlık, çeşit çeşit bitkiler, ağaçlar, sebzeler. Yukarıdaki fotodaki toprak kutusu, kentin içinde çeşitli yerlere konabilir ve isteyen kişiler ekim-dikim yapabilir.
çevresiyle olan ilişkisi: Çevresi oldukça boş ve yeşil bir arazi ve hemen yolun karşısı deniz kenarı, caddede yoğun bir araba trafiği var.
kimler oradaydı: ...

kabataş



neresi: Kabataş - taze nohut satıcısı.
nasıl gidilir: Kabataş vapur iskelesinin tam karşısı (o gün için oradaydı ama seyyar satıcı olduğundan bir daha kimbilir nerede bulunur.)
neye rastlanır: Vapur iskelesinin olduğu alan, tam bir şehiriçi toplu ulaşım kesişim noktası, denizotobüsleri, vapurlar, otobüsler, raylı sistem, hepsi buradan hareket ediyor. Etrafta hiç yeşillik yok, tam karşıdaki setüstünde biraz görülebilir.
çevresiyle olan ilişkisi: Çevrede yoğun bir insan ve araç trafiği var, dolayısıyla iyi bir satış noktası.
kimler oradaydı: Arabanın sahibi satıcı oradaydı. Taze nohutlar, Elazığ'dan kamyonla getiriliyor, burada bazı işletmelere satılıyor ve sonra kalanı da seyyar arabada satılıyor. Taze nohut dalında bu şekilde kuruyabiliyor, sonra da öğütücü bir alet yardımıyla ayıklanabiliyor.

üsküdar




neresi:
Üsküdar'ın sırtları
nasıl gidilir: Üsküdar Çinili Cami'nin olduğu sokakta, hat boyunca eski duvarlar uzanıyor, bu eski duvarların en vazgeçilmez unsuru ise çalılar ve küçük ağaçlar, bu güzel yeşillik, eski duvarların üzerine sonradan yapılmış bir eve temel oluşturmuş.
neye rastlanır: Bahçeli küçük evler (gecekondular). Eski külliye parçaları, ahşap yapılar.
çevresiyle olan ilişkisi: Yeşil, beton ve eski duvarın bir araya getirdiği bu oluşum çevrede tek gibi görünüyordu ama neden başka bu türden oluşumlara örnek olmasın? Çok tarihi bir bölge olan Üsküdar, böyle melez yapılara olanak tanıyor.
kimler oradaydı: Ev sahipleri orada değildi.