20080921

lütfen çimlere basmayınız!



nerede:
İstanbul'da.
nasıl gidilir:
Tesadüfen ya da kaybolarak.
neye rastlanır: Kendini kendiliğinden ve her gün yeniden planlayan kent içinde yeşilin davranış biçimleri.

çevresiyle ilişkisi: Uyumsuz, talepkar, direngen.

kimler ordaydı: İstanbul sakinleri.

20080917

pendik



nerede: Pendik sahilyolu
nasıl gidilir: Kadıköy'den Pendik minibüsüne binilir.
neye rastlanır: Betonu ya da asfaltı yerinden oynatan, yeri kendine dar edilmiş ağaçlar, çoğunlukla güçlü çamlar ve çınarlar
çevresiyle ilişkisi: Kendini hatırlatır
kimler ordaydı: İstanbul sakinleri

suadiye - hatboyu



nerede: Suadiye tren yolu yakınları
nasıl gidilir: Bağdat caddesine giden dolmuş ve ardından 5 dakikalık yürüyüş.
neye rastlanır: Çam ağaçlarının yeterli hissedilmediği yerde boyanan elektrik trafosu manzarası.
çevresiyle ilişkisi: Manzaralı trafo önünde çiçek satan kadına rastlandığında 3 katmanlı bir yeşilden bahsedilebilir.
kimler ordaydı: Çiçekçi, boyacı ve yoldan geçen arabalar.

erenköy minibüs yolu




nerede: Erenköy minibüs yolu yakınları
nasıl gidilir: Her perşembe kurulan Erenköy halk pazarına gitmek istiyorum denir taksi şoförüne ya da Kadıköy'den otobüse binilir.
neye rastlanır: Cadde üzerinde bir bahçenin gerisinde bayan kuaförü ve yanında başka dükkanlar vardır. Kuaförün önündeki bahçede saç fön makinası ve saç spreyi şişesi içine yerleştirilmiş bitkiler bulunur.
çevresiyle ilişkisi: Bahçeye ekilmiş fön makinası, sprey şişesi vazoları çevre dükkanlarının mekan kullanımı ile uyum içindedir.
kimler ordaydı: Cadde sakinleri

Galata



nerede: Galata'da, Şahkulu sokak sonundaki avlu.
nasıl gidilir: Beyoğlu Tünel girişinden sol köşede Lale Plak görülerek dümdüz aşağı inilir, yol pembe bir bina ile çatal olduğunda sağ sokağa sapılır ve dümdüz aşağıya. En iyisi yürümek.
neye rastlanır: Avlu her mevsim ve her yeni taşınan komşu ile değişir. Komşuların ruh hali, çocukların nerede nasıl oynamak istedikleri, Oda Projesi öncesi ve sonrası, mutenalaşma evreleri, avlunun değişen bitki örtüsünün sebepleridir. Daha çok meyvesiz ve çiçeksiz bitkiler ve çalılıklar tercih edilir.
çevresiyle ilişkisi: Avluyu çevreleyen binalar ve yaşayanları için bir soluk alma, duraklama, dinlenme ve oyun alanıdır.
kimler ordaydı: Şahkulu sokağı sakinleri.

20080913

anadoluhisarı II




nerede: Anadoluhisarı, spor akademisi otobüs durağı yakını.
nasıl gidilir: Kadıköy'den Boğaz yolundan, Beykoz'a giden otobüslere binilir ya da Eminönü'nden boğaz vapuruna binilir, Anadoluhisarı'nda inilir.
neye rastlanır: Yeşilin boğaz sırtlarında kümelendiği bu yerde İranlı resim sanatı ustalarının çerçevelenmiş eserlerinde başka bir yeşil ve uzaktakinin bakışı görülür. Belediye otobüs durağı yakınındaki dükkanın yan duvarına dizilmiş altın varak çerçevelerin fiyatları euro üzerindendir.
çevresiyle ilişkisi: Dükkanın yan duvarı boş bir araba otoparkına bakmaktadır. Araba otoparkı deniz kıyısındadır.
kimler oradaydı: Tabloları satan kadın ve oda projesi üyeleri.

parkorman



nerede: Parkorman, İstanbul'un en güzel ormanı olarak kendini tanımlar. Sarıyer sırtlarında.
nasıl gidilir: Beşiktaş'tan Sarıyer minibüsleri ile ya da otobüsle.
neye rastlanır: Parkorman, orman içine yerleştirilmiş restoran, havuz, konser mekanı gibi yerler ile farklı işlevlere yönelik hizmet verir. Ormanın içinde ayrıca banklar ile piknik alanı oluşturulmuştur. Bu piknik alanlarında zemin suni çim ile döşenmiştir.
çevresiyle ilişkisi: Suni çim orman içinde çam ağaçlarının yanıbaşında hatta altında yer almaktadır.
kimler ordaydı: Ormanda yeşilin tadını çıkarmak isteyenler.


feride çıkmazı



nerede: Suadiye tren istasyonuna paralel sokak, Feride Çıkmazı üstü.
nasıl gidilir: Kadıköy'den bir sahil dolmuşu ardından, Suadiye durağından dikine yürüyüş, Bağdat Caddesi'ni kesen sokak.
neye rastlanır: İlk görünen sarmaşıkların kapladığı bir kulübe, ardından kulübenin ayakkabı tamircisi olduğu farkedilir.
çevresiyle ilişkisi: Feride Geçidi'ni çevreleyen bitki örtüsü devam etmektedir.
kimler oradaydı: Esnaf ve alışveriş yapanlar.

istanbul çıkışı izmit girişi



nerede: İstanbul'dan çıkılır ve Adapazarı'na girilir.
nasıl gidilir: İstanbul Adapazarı arası çalışan otobüsler ile.
neye rastlanır: Devasa bitki heykeli üzerine oturduğu yeşil alana saldırmış gibi görünmektedir. Bu, belediyelerin şehri yeşillendirmek adına yaptığı bir kamusal alan projesidir.
çevresiyle ilişkisi: Yeniden ve yeniden inşa edilen şehir ile son derece uyumludur.
kimler ordaydı: Otobüsün sol kanadında oturanlar, bitki ile karşılaşır. Civarda normal seyrinde bir trafik ve yaya dokusu mevcuttur.

balat



nerede: Balat arka sokaklarından birinin köşesi.
nasıl gidilir: Eminönü sahilinden küçük vapurlara binilerek Haliç boyunca giderken Balat durağında inilir, sonrası dikine bir yürüyüş.
neye rastlanır: Tarihi kent dokusu içinde korunmuş gibi duran ama aslında bakım görmemiş konut alanı içinde fışkıran adı sanı belirsiz bitkiler.
çevresiyle ilişkisi: Televizyona eşlik etmek üzere yanına dikilmiş gibi duran yabani bitki, o sokaktaki tek yeşil değildir
kimler ordaydı: Top oynayan çocuklar ve sanki bitkileri sulamak üzere dışarı çıkmış elinde su şişesi ile yaşlı bir teyze.

levent sırtları



nerede: Levent Akmerkez alışveriş merkezi arkası.
nasıl gidilir: Ortaköy Camii önünden başlayan uzun yürüyüş ile önce Boğaz Köprüsü'nün altından yürüyerek geçilir, ardından kaybolarak Ortaköy sırtlarından Levent yoluna çıkılır, ana yol değil, yan yollar, yeşil vadiler tercih edilir.
neye rastlanır: Levent sırtlarında görünmeyen vahşi bir bitki örtüsü.
çevresiyle ilişkisi: Gökdelenlerin arka bahçesi gibi görünse de, yabani havası ile gökdelenleri kent dokusundan yabancılaştırır.
kimler ordaydı: Mimar sanatçı Erik Göngrich, kelebekler, polenler, kuşlar.

20080910

beşiktaş çarşısı 2, şehit dursun bakan sokak



nerede: Beşiktaş çarşısı.
nasıl gidilir: Kadıköy tarafından vapurla, Taksim'den dolmuş veya otobüsle. Avrupa yakasındaysanız bulunduğunuz semtten mutlaka bir Beşiktaş otobüsü geçiyordur.
neye rastlanır: Plastik cam çerçevelerinin artıklarıyla korumaya alınmış bir Çam ağacı fidesi.
çevresiyle ilişkisi: Çevreden gelebilecek tehliklere karşı korunmaya alınmış bir hali var.
kimler ordaydı: Çarşı esnafı ve çarşıda alışveriş yapanlar.

beşiktaş çarşısı sırtları, selamlık sokak


nerede: Beşiktaş çarşısı sırtları.
nasıl gidilir: Kadıköy'den Beşiktaş vapuruna binerek, Taksim'den otobüs veya dolmuşla. Avrupa yakasında bir yerdeyseniz mutlaka bir Beşiktaş otobüsü bulursunuz. Beşiktaş çarşısına girin, küçük kartal heykelinin karşısındaki sokaktan tırmanmaya başlayın. Sokağın sonunda karşınıza çıkacak ilk kişiye Selamlık sokağı sorun. Selamlık sokaktan yukarı doğru yürüyün. Sol yandaki binalardan birinin duvarında göreceksiniz.
neye rastlanır: Bir apartmanın giriş duvarına yapılmış bir grafiti.
çevresiyle ilişkisi: Yandaki cafenin sarmaşık formlu demir parmaklarıyla uyumlu. Etrafta birbirinin üzerine yıkılan binaların arasında bir düş kurma aracı.

besiktaş otoparkı


nerede: Beşiktaş çarşısı caddesinin üzerindeki otopark.
nasıl gidilir: Kadıköy'den Beşiktaş vapuruna binerek, Taksim'den otobüs ve ya dolmuşla. Avrupa yakasında bir yerdeyseniz mutlaka bir Beşiktaş otobüsü bulursunuz.
neye rastlanır: Restorasyonda olan bir restoranın merdivenlerini gözden uzak tutmak ve çevreyi tozdan korumak için gerilmiş çiçek tarlası desenli bir branda.
çevresiyle ilişkisi: Şehrin kalabalık bir otoparkının ortasındaki bir restoranın inşaat alanını bir çiçek tarlasıymışcasına sevimli gösterme niyeti.
kimler ordaydı: Yandaki çay bahcesine gelenler, otoparka girip çıkanlar, inşaatta çalışanlar.

20080905

yenicami, laleler


nerede: Eminönü, Yeni Cami önü.
nasıl gidilir: Kadıköy'den Eminönü vapuru, Kabataş'tan taramvay, Taksim'den önce Kabataş'a Tünel'le inip sonra tramvaya binerek gelebilirsiniz.
neye rastlanır: Yeni Cami önünde demirden dev lale heykelleri.
çevresiyle ilişkisi: İstanbul Belediyesi'nin laleler sergisi kapsamında İstanbul'un her köşesinde ilginç lale heykelleriyle karşılaşabilirsiniz. Ancak bu dev laleler kalabalık Eminönü meydanı trafiğinde neredeyse görünmez olmuşlar.
kimler ordaydı: Oradan oraya hızla akan İstanbul ahalisi.

cihangir yokuşu



nerede: Meclis-i Mebusan yokuşu, Fındıklı.
nasıl gidilir: Bostancı'dan deniz otobüsüyle Kabataş'a gelebilirsiniz. Üsküdar'dan da Kabataş'a motorlar var. Beşiktaş'tan veya Taksim'den Kabataş otobüslerine binebilirsiniz. Kabataş son durakta indikten sonra Fındıklı'ya doğru yürüyün. Sağdaki 3. yokuş. Sokağa girer girmez sağınızda görebilirsiniz.
neye rastlanır: Demir parmaklıklarla korumaya alınmış havalandırma cihazları ve 3 adet çam ağacı fidanı.
çevresiyle ilişkisi: Kenara sıkışmış ve neredeyse görünmez olmuş, büyük beyaz bir lekenin içinde yoldan gelen toza bulanmış grimsi bir yeşillik.
kimler ordaydı: yoldan gelen geçenler...

beşiktaş, resim heykel müzesi duvarı




nerede: Resim Heykel Müzesi'nin Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi tarafına bakan duvarı. Bu iskele Beşiktaş iskelesi olarak da bilinir.
nasıl gidilir: Kadıköy'den vapurla, Taksim ve civarından otobüs veya dolmuşla.
neye rastlanır: Saray duvarının caddeye bakan yüzünde ilginç nişimsi bir alan içinde yeşermiş bir bitki.
çevresiyle ilişkisi: Bir duvarı farklı şekillerde nasıl kullanabileceğimizle ilgili bir öneri.
kimler oradaydı: Sarayın dış duvarının fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmayan sarayın girişini koruyan polisler ve Kadıköy vapuruna binmeyi bekleyenler.

eminönü


nerede: Eminönü, Tahtakale'nin bir üst sokağı.
nasıl gidilir: Eminönü meydanında birine Tahtakale'ye nasıl gidebileceğinizi sorun. Tarif doğrultusunda Tahtakale'yi bulun. Tahtakale'yi diklemesine kesen sokaklardan birinden yukarı çıkın. Karşınıza birkaç pasaj girişi çıkacaktır. bunlardan herhangi bir tanesine girin. tercih size kalmış. merdiven sarmalları ve geniş avlulardan oluşan bu pasajların zemin katlarına eğilip baktığınızda mutlaka bir yeşil alan düzenlemesiyle karşılaşacaksınız. Bulunduğunuz katın demir pervazlarına yaklaşın ve (pervazların sağlamlığına dikkat edin) başınızı uzatıp zemin kata bir göz atın. İlk girdiğiniz pasajda göremezseniz ümitsizliğe kapılmayın. Gireceğiniz bir sonraki pasajda mutlaka böyle bir düzenlemeyle karşılaşacaksınızdır.
neye rastlanır: Pasajların zemin katında çayocağının yanında bir yeşil alan düzenlemesi.
çevresiyle ilişkisi: Pasaj esnafının nefes alması için hoş bir alan, alışverişe gelenlerin çay içip dinlenebilecekleri bir buluşma noktası.
kimler ordaydı: Pasaj esnafı ve alışverişe gelenler.

bebek caddesi


nerede: Arnavutköy-Bebek caddesi.
nasıl gidilir: Taksim veya Beşiktaş veya Kabataş'tan Boğaz'dan geçen herhangi bir otobüse binin. Arnavutköy durağında inin ve karşıya geçip Bebek istikametinde 100-150 m yürüyün. Sağınızda otoparkı göreceksiniz.
neye rastlanır: Girişi bitkiler ve heykellerle süslenmiş özel paralı otopark.
çevresiyle ilişkisi: Anacadde üzerinde yeşilliklerden bir koridorcuk.
kimler ordaydı: Otopark görevlisi, yoldan geçen otomobiller, Bekçi köpek.

20080904

arnavutköy


nerede: Arnavutköy, Girgin sokak.
nasıl gidilir: İlk önce Arnavutköy çarşısındaki kiliseyi bulun. Kiliseyi arkanıza alıp sağa doğru yürüyün. Karşınıza çıkacak yol ayrımından sağa dönün ve yukarı yürümeye başlayın. Girdiğiniz sokak bırakın sizi sola doğru yönlendirsin. Bu sokak Girgin sokak olmalıdır. Yok eğer hâlâ Girgin sokakta değilseniz yakınlarda göreceğiniz ilk kişiye Girgin sokağı sorun.
neye rastlanır: Sarmaşıklar, yeşilliklerin arasında görünmez olmuş çicekler ve zakkumlarla sarıp sarmalanmış ahşap bir ev.
çevresiyle olan ilişkisi: Ahşap ev daracık Girgin sokakta yeşilliklerden oluşmuş kocaman bir heykel gibidir.
Kimler ordaydı: Motosikletle geçen biri hariç etraf oldukça sakindi. Belki de yeşil örgü mahalleliyi ve ahşap evin sakinlerini içinde saklıyordu ve bu yüzden etrafta in cin top oynuyordu.

20080901

beyoğlu


neresi: Galatasaray Lisesi'nin yan duvarı.
nasıl gidilir: Taksim'den ya da Tünel'den Galatasaray yönüne doğru yürünür. Tophane'ye doğru inen Yeni Çarşı Caddesi'ne sapılır, hemen soldaki yüksek duvar.
neye rastlanır: Demir parmaklıklar arkasına alınmış bir öbek yeşillik ve tarihi çeşme.
çevresiyle olan ilişkisi: Çok işlek bir cadde olan İstiklal caddesinin en işlek kollarından biri olan Yeni Çarşı caddesindeki, biri yeşillik, diğeri ise tarihi bir eser olan iki önemli unsuru korumaya almak için demir parmaklıklar kullanılmış olsa gerek.
kimler oradaydı: Gelip geçenler, evsizler, dilenciler.