20080216

Dikilitaş – Darphane





































nerede: Dikilitaş – Darphane

nasıl gidilir: Taksim'den ve Beşiktaş'tan hareket eden 43D ve 26 no'lu otobüslere binilir, son durakta inilir. Başınızı yukarı kaldırdığınızda iki camlı kule görürsünüz, o yöne doğru yürürken cam kuleleri solda bırakın, sağda ise eski bir gecekondu mahallesi vardır. Bu ağaç, sokağın ucundaki, en sondaki gecekondunun kapısının hemen yanında tam kaldırımın kenarında bulunuyor.

neye rastlanır: Gecekonduda bir noel ağacı!

çevresiyle ilişkisi: Buradaki birçok gecekondu zaman içinde yükselen kaldırımın altına gömülmüş, bahçeleri ise kaldırım seviyesinin altında kalıyor. Kaldırımın hemen dibinde çeşitli yeşillikler bulmak mümkün. Bu küçücük evler, devasa cam kulelerin hemen dibinde yer alırlar. İki yapının yerle ilişkisi İstanbul'da birçok yerde görünen zıt unsurların yan yanalığına bir örnek oluşturur. Bu çam ağacı da kuleler ve evleri birleştiren bir aracı gibi duruyor orada.

kimler oradaydı: Evin sahibi oradaydı. Çama benzer bodur bitki, çalılıklar arasında kökünden sökülmüş ve atılmış olarak bulunmuş. Yeniden dikilmiş, canlanmış. Sahibinin dediğine göre "sevgi bitki büyütür"müş. Yılbaşında noel ağacı olarak kızı süslemiş. Ama gelen geçen arabalar yüzünden şimdi biraz tozlanmış.